Persoonlijkheidsprofiel

Persoonlijkheidsprofiel

Disc of niet Disc


We hebben allemaal onze eigen voorkeuren als het gaat om gedrag en communicatie. We zijn meer of minder extravert of introvert, en nemen besluiten vooral op basis van rationele argumenten of juist meer op gevoel.

Dit zorgt ervoor dat sommige taken en werksituaties ons veel energie geven, terwijl andere zaken juist energie kosten. Er is geen goed of fout, of beter of slechter. Juist inzicht in hoe het voor jou persoonlijk werkt, maakt het gemakkelijker om je eigen gedrag te herkennen en aan te passen, indien gewenst.

Omdat we allemaal verschillen, herken je misschien dat je met de ene persoon heel gemakkelijk communiceert  en samenwerkt, terwijl het met een ander meer moeite kost om elkaar te begrijpen.

Naast onze voorkeuren in gedrag en communicatie, spelen ook onze waarden en interesses een belangrijke rol. Afhankelijk van de vraag zet ik naast de persoonlijke (DISC) Stijlanalyse ook instrumenten in die onze waarden en interesses in beeld brengen.

Vanuit de persoonlijke Stijlanalyse kan een teamprofiel gegenereerd worden. Hierin worden de kenmerken, sterkten en valkuilen van het team in kaart gebracht.


Inzichten en niet de tool staan centraal


Er zijn meer dan 1700 instrumenten op de markt die als basis het DISC-model van Marston hebben. Van goedkope, slecht gevalideerde testjes tot prachtige uitgebreide instrumenten. Ik werk al sinds 2007 met verschillende DISC instrumenten en heb ook veel coaches opgeleid om te werken met bepaalde tools. Samen met Ferina Lenters heb ik een eigen platform met ons eigen ontwikkelde en gevalideerde instrument, onder de naam TLC Profielen.

De instrumenten die gebruikt worden, staan ten dienste van het resultaat. Het geeft op een goede, betrouwbare wijze inzichten die gebruikt worden als basis voor persoonlijke ontwikkeling. Als teamlid, als team of als leidinggevende.

DISC persoonlijkheidsprofiel


Inzichten en niet de tool staan centraal


Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quis enim. Donec pede justo, fringilla vel, aliquet nec, vulputate eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo.


Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.


Stap 1. Inzicht in zelf


Alles begint met zelfkennis, is mijn stellige overtuiging. Zelfkennis zorgt ervoor dat we onszelf letterlijk kunnen waarderen: ‘hier ben ik goed in, en dit vind ik lastig’. Zelfwaardering zorgt voor zelfvertrouwen, en dat is nodig om een verandering in gang te zetten. We moeten erop vertrouwen dat we iets kunnen, kennen en willen.


Stap 2. Inzicht in anderen


Na zelfkennis komt het kennen van de ander: wat beweegt je collega, je partner, je leidinggevende? Waarom doet de ander zoals hij doet? Hier kom je achter door te observeren en vragen te stellen, in gesprek te gaan.


Stap 3. Beter samenwerken


Wanneer je inzicht hebt in je eigen gedrag en dat van de ander, kun je leren hoe je jouw communicatie afstemt op de ander (en de ander op jou..) om zo prettiger en effectiever samen aan een doel te werken.

Weten wie jij bent en wie de ander is, geeft een enorme voorsprong in het prettig samenwerken en samenleven.

PRIVACYBELEID © Copyright 2020 - Echooo | Webdesign - Clickhorse Marketing